My Life Online
Image default
Aanbiedingen

Bandfotografie

In dit vak is het hollen of stilstaan. Een aantal opdrachten staan gespreid over het jaar min of meer vast, andere worden tijden van te voren ingepland en weer andere komen op de meest vreemde momenten uit de lucht vallen en moeten dan gisteren klaar zijn. Vooral aan het eind van het jaar is dat vaak het geval. Maar ook onlangs in februari kreeg STUDIOVHF een telefoontje met een verzoek, met naar wat leek een snelle shoot, voor wat profielfoto’s. Het bleek de succesvolle Nederlandse DJ Beau Di Angelo te zijn die op zoek was naar een fotograaf voor een neuwe press-kit ter gelegenheid van zijn nieuwe release.

Bandfotografie

De fotograaf van STUDIOVHF heeft in recente jaren voor diverse bands en muziekanten de fotografie verzorgd, waaronder natuurlijk de Sallandse Boerenrock band Bökkers, de Zwolse Isala band Hippie Tunes en recentelijk de death metal band Visionary666. Maar ook individuele musici in de Christelijke scene zoals de fluitiste Krista van den Esker en zangeres Rosalinda van Dijkhorst. Een uiteenlopend gezelschap. De studio behoort niet tot de typische bandfotografen, maar is als reclamefotograaf wel gewend via een concept een specifiek beeld neer te zetten dat past bij de uitstraling die de klant wilt hebben.

De DJ Beau Di Angelo kwam dus niet voor een ‘standaard profielfoto, wat dat ook moge zijn, maar had een uitgesproken idee over de sfeer en liet dat zien met wat voorbeelden die hij had gevonden op het internet. Met name een foto met lichte achtergrond, tegenlicht en een schaduwlijntje midden over het gezicht.

Of het zo is weet ik niet, maar ik vond het een typish Amerikaanse sfeer, maar ook hier in de regio Zwolle kan dat. Verder hebben we nog een vergelijkbare foto gemaakt, maar dan met invullicht van voren en een portet met slechts een hoofdlicht, een reflectiescherm en een lichtblocker boven het model. Deze foto is te zien op zijn Soundcloud profiel. Het blijft lastig in categorien indelen dit soort zakelijke portretten, maar ik heb er één toegevoegd aan de gallery bedrijfsfotografie

 

Bedrijfsfotografie

Want wat is dat nu bedrijfsfotografie? De foto van DJ Beau Di Angelo saat namelijk hier ingedeeld en de bandfoto van Hippie Tunes bij reclamefotografie. Beide categoriën hebben een zakelijk doel. reclamefotografie is meer conceptmatig en ge-ensceneerd (ook wel staged genoemd) en bedrijfsfotografie is wat realistischer. Bij bedrijfsfotografie kan het een eenmansbedrijf zijn zoals hier in de muziek, maar ook een miljoenenbedrijf zoals even verderop in het portfolio. Het kunnen portretfoto’s zijn van personeel, maar ook foto’s van het productieproces, de logistiek of het pand.

Het indelen in de categoriën houd in ieder geval de verschillende gallery’s op de website levendig!