My Life Online
Image default
Energie

Btw-zonnepanelen terugvragen voor ondernemers

Als uw bedrijf zonnepanelen heeft gekocht en geïnstalleerd, moet u mogelijk weten over btw teruggaaf zonnepaneel. Ondernemers kunnen btw terugvragen, ook als u een eenmanszaak of zelfstandige bent. Evenzo kunt u nog steeds een terugbetaling krijgen als u die zonnepanelen privé gebruikt, zoals bij u thuis. Houd er echter rekening mee dat ondernemers niet alleen voor uw zonnepanelen mogen kiezen voor het gebruik van de Small Business Scheme. U moet beslissen of u de regeling al dan niet voor uw activiteiten gebruikt. Bent u ondernemer en wilt u toch meer weten over het terugvragen van btw-teruggave voor uw zonnepanelen, lees dan hieronder verder.

 

Terugvorderingsproces

Als ondernemer kunt u de btw voor uw zonnepanelen terugvragen via uw normale btw-aangifte. Dat is niet nieuw voor u en rekent u de aanschaf en installatie van zonnepanelen gewoon bij uw bedrijfsactiviteiten en dat is alles. Bovendien kun je niet kiezen voor vaste bedragen omdat het uitsluitend bedoeld is voor particulieren met zonnepanelen. U moet dus zelf de btw berekenen. Bovendien zijn er ook enkele bijzondere situaties die op u van toepassing kunnen zijn. Als u bijvoorbeeld vrijgestelde werkzaamheden verricht en geen btw-aangifte doet, kunt u dit alsnog doen. Het eerste dat u hoeft te doen, is een brief schrijven naar de belastingdienst. U moet uw belaste activiteit aangeven bij de optelling bij de vrijgestelde activiteiten. U moet ook een btw-aangifte op de brief aanvragen. Qua betalingsvoorwaarden dient u uw btw-aangifte per kwartaal in te dienen. In uw btw-aangifte kunt u de btw voor uw aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen. Het vermelden van de btw die u moet betalen voor degenen die u met uw zonnepanelen levert, moet ook op uw btw-aangifte staan.

 

Wat als u deelneemt aan de Small Business Scheme?

Als u deelneemt aan de Small Business Scheme en u doet geen btw-aangifte, dan kunt u de btw gedurende minimaal drie jaar niet terugvragen. Maar het lastige is dat u de btw-aangifte kunt krijgen als uw omzet hoger is dan € 20.000. Als dat gebeurt, kunt u zich afmelden voor de Kleineondernemersregeling en vervolgens gebruikmaken van het formulier Melding Beëindiging Omzetbelasting Kleineondernemersregeling. Daarna kunt u de btw-aangiften doen waar u de verschuldigde btw moet aangeven en vervolgens snel terugkrijgen. Als u ervoor kiest om u af te melden voor de Small Business Scheme, kunt u deze minimaal drie jaar niet gebruiken. Zo dwingt u uw btw-aangifte in, aangifte te doen en btw af te dragen. Als u over de afgelopen jaren al btw-teruggave heeft aangevraagd en ontvangen, maar uw situatie verandert, dan moet u zich als ondernemer aanmelden als de zonnepanelen van het bedrijf zijn. U moet dit keer apart btw-aangifte doen en aangeven.

Gerelateerde artikelen

Warmtepomp installeren om duurzaam energie te produceren

LED LAMPEN IN MR16