My Life Online
Image default
Vakantie

Indonesie rondreis – Magie, mysterie en tropische culturen

Nog menig grootouder kan erover verhalen. Zijn verblijf in Nederlands-Indië. De geur van kreteksigaretten. Met een hint van kruidnagel. Voetvolleybal op de velden. Nippen aan een bakje Kopi Luwak en je de koning te rijk voelen. Dang-dut-dang-dut-dang-dut klinkt het muzikaal op de achtergrond. Het sterkste wapen van de bevolking is hun glimlach. De beste reden om een Indonesie rondreis te plannen is de plezierige confrontatie met een eilandenarchipel dat nog een dun sausje ‘Nederland’ heeft. En verder een overdaad aan topbestemmingen: Java met de Borobudur tempels, Bali met haar rijstterrassen, het Komodo National Park met de ‘draken’ en bedrijvig Jakarta waar het Indonesische hart klopt. Need we say more?

 

Een indonesie rondreis is eilandhoppen

Nou, bijvoorbeeld welk eiland interessant is? Alleen telt Indonesie een kleine 15.000 eilanden. Op sommige voel je je Robinson Crusoe, op andere ben je onderdeel van een gezellig hectische drukte. Als je toch ergens moet beginnen, is Bali wel de topper. Waar bijna alle andere eilanden mosl im-georiënteerd zijn, is Bali geneigd het hindoeïsme te omarmen. Dat merk je terug aan de bevolking. Op het eiland der goden lijkt alles spiritueel, zelfs de zwarte lavastranden. ‘Buurman’ Java geldt als het hart van Indonesie. Tijdens een Indonesie rondreis mag Java niet ontbreken, al was het alleen al om de mysterieuze tempelcomplexen en kunst- en danstradities. Je hebt zo een koffer vol mooie batikjes gekocht.

 

Naar de apen gebaren (en teruggezwaaid worden)

Als je het roerige Java verlaat voor Kalimantan (Borneo), dan zak je weg in de rust. De jungle is hier nog oeroud bos waar de orang oetan zich een weg doorheen slingert. Je doet je koopjes op de drijvende markten van Banjarmasin en bewondert de traditionele Dayak cultuur. Gelukkig zijn ze met het ritueel van het koppensnellen opgehouden. Het erfgoed van de Dayak vind je terug in het houtsnijwerk van hun lange huizen. Hoewel de jungle van Kalimantan op veel plaatsen enkel met een kapzwaard betreden kan worden, is het vermaarde Tanjung National Park goed toegankelijk. Dichter kom je ook niet bij de orang oetan. Je ziet sneller makaken en neusapen.

 

Kennismaken met koloniaal verleden op je Indonesie rondreis

Gek op specerijen? De Molukken liggen er klaar voor. Alle duizend eilandjes. De VOC ankerde er om kruidnagel en nootmuskaat in te slaan. En jij kunt er nu terecht voor een kijkje op een specerijenplantage. Centrum van de Molukken is Ambon. Nog een eiland, een hele grote, die niet mag ontbreken in een Indonesie rondreis is Sulawesi, ook wel Celebes genoemd. Alleen al het landschap frappeert: bounty stranden , koraalriffen, strakke vulkanen en bergland. Sulawesi wordt vooral bezocht om de traditionele huizen met bootvormige daken, onderdeel van de Toraja cultuur. Zoek verderop in het Lore Lindu natuurpark ook eens naar het schuwe spookdiertje. Alles in Indonesie is mysterieus en magisch.

 

Klein maar fijn (draken uitgezonderd)

Oostelijk van Bali vind je op je Indonesie rondreis een streng van kleine eilanden die ieder op zichzelf een bezoek waard zijn. Qua cultuur en natuur mengt Indonesie zich hier al wat met Australië. Dat zie je zeker terug aan de flora en fauna. Lombok doe je voor de weelderige regenwouden. Sumba lijkt wel de tegenpool van Lombok en bewaart nog de natuurgodsdienst van het animisme. En Flores bezoek je om de gekleurde kratermeren. En Komodo… dat wordt een confrontatie met reuzenhagedissen, de Komodovaranen. Zo zullen draken er uit hebben gezien.

 

Wil jij een echt unieke reis hebben? Van Verre!