My Life Online
Image default
Woning en Tuin

Eetkamerstoel zwart – maar dan wel in een levendige setting

Soms is de droom groter dan de daad. Ergens zou je bijvoorbeeld heel graag een geheel zwarte eethoek willen hebben met elke eetkamerstoel ook zwart. Alleen heb je het idee dat een zwarte eettafel met een hele rits zwarte stoelen waarschijnlijk teveel van het goede is. Dat je dan wel een heel stemmig en donker hoekje in je woonruimte creëert. Maar dat hoeft helemaal niet. Toegegeven, zwart heeft een neutraliserend effect en kan, als het grote vlakken bestrijkt, wel veel licht opslokken. Tegelijk is zwart ook een ondersteuner van andere kleuren in de buurt. En geeft het heel veel rust. Het gevaar is dat met elke eetkamerstoel zwart en een grote eettafel ook nog in het zwart, het donker kan gaan domineren.

Een eetkamerstoel zwart vraagt om tegenpolen

Je hebt dus een tegenkracht nodig om al dat zwart weer te beteugelen. Lukt dat, dan krijg je pas echt de mooie werking van zwart je interieur binnen. Wat je doet is het zwart highlighten met kleuraccenten of met contrastwerking (dus veel wit toepassen). Daar kun je veel zaken voor gebruiken. De kleur van een houten vloer, bijvoorbeeld. Een tapijt met warme tinten. Mooie ingelijste afbeeldingen die zonnig gekleurd zijn. Zelfs strategisch ingezette verlichting (liefst veel LED vanwege de lichtkracht) helpt om het zwart in toom te houden. 

Contrastwerking

Elke eetkamerstoel zwart de stemmige sfeer steeds meer in en je hebt snel zes tot acht stoelen die met een zwarte tafel voor een enorme donkere vlek in je eethoek kunnen zorgen. Contrastvorming is dan nodig. Wat steevast werkt is een zwart-wit combinatie maken. Dit zijn allebei geen kleuren maar werken qua licht weerkaatsing en lichtabsorptie goed tegen elkaar in. Wat te denken van een wit tafelblad met een zwart metalen onderstel. Ideaal voor een inrichting die de industriële woonstijl verkondigt. Het geeft je eethoek meteen behoorlijk cachet. Wat zwart en wit samen wel weer doen is een zekere eentonigheid benadrukken. Daar heb je natuurlijk wel weerwoord op. De eetkamerstoel zwart dan in de metalen poten maar met kleur op de zitting en eventueel de rugleuning. Zo zet je met kleuraccenten spanning in het zwart-wit. Wat ook goed werkt is een serie grote schilderijen rond je eettafel, als het ware kleurrijke ogen die op het zwart-wit neerkijken.

De eetkamerstoel zwart tilt omgevingskleuren omhoog

Zwart versterkt kleurtinten. In de buurt van zwart krijgen kleuren een lift. En dat geldt zeker voor warme kleuren. Je voegt warme tinten aan je zwarte eethoek toe door te kiezen voor een houten vloer of een vloerkleed met donkere en toch kleurige tinten. Je kunt zelfs zwart highlighten met ander zwart. Dan neem je geen stoffen eetkamerstoel maar ga je voor leer. Leer heeft een glanzende weerschijn en dat reflecterende zwart steekt dan weer genuanceerd af bij bijvoorbeeld het matte zwart van de stoelpoten of de tafel.

Meer redding komt van boven

Elke eetkamerstoel zwart werkt met wit contrast en kleuraccenten nu al veel minder neutraliserend. Wat blijft is de elegantie en een bepaalde chique. Dat kun je nog meer versterken door van boven met licht te gaan werken. Een opvallende hanglamp boven tafel, voorzien van genoeg LED-kracht, geeft dan meer licht dan het zwart kan absorberen en komt dan super stijlvol over. Klik hier als je geïnteresseerd bent in het kopen van nieuwe stoelen.