My Life Online
Image default
Aanbiedingen

Lifting straps om je grip te verbeteren

Lifting straps om je grip te verbeteren

Denk aan lifting straps en het is je vergeven als je denkt aan zwaargewichtkampioenen en Olympiërs, maar ze zijn allesbehalve voorbehouden aan professionals. Van alle dingen waar je aan moet denken bij krachttraining, is grijpkracht een van de moeilijkste om – ahem – onder controle te krijgen, en hijsbanden kunnen dat bijna volledig wegnemen. Dit geldt zowel voor beginners als voor gevorderde gewichtheffers – nieuwelingen kunnen profiteren van het opbouwen van een basis voor gripsterkte met tilbanden, terwijl profs zwaarder kunnen tillen met behulp van grip van de banden.

Hoe hijsbanden gebruiken

Lifting straps zijn vrij gemakkelijk te gebruiken als je het eenmaal onder de knie hebt. Hier volgen vier eenvoudige stappen.

 • Schuif een uiteinde van de lange band door het lusgat (dat alle tilbanden hebben) om een cirkel te maken.
 • Schuif je pols door het gat en trek het lange eind van de band aan.
 • Pak het lange eind dat aan je pols hangt vast en wikkel het herhaaldelijk rond je gewicht, in een draaiende beweging.
 • Om het bandje strakker te maken, trek je eraan zodat het beter om het gewicht past.

Voordelen

Hier zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van tilbanden voor gewichtheffen:

Zwaarder tillen, langer

Lifting straps zijn ontworpen om je polsen/handen met het gewicht te verbinden. Dit helpt je te concentreren op het voltooien van zware sets zonder je zorgen te maken over je grip en je vorm in gevaar te brengen.

Hierdoor kunnen mensen die aan krachttraining doen zwaarder tillen voor meer reps, en dus vooruitgang blijven boeken.

Vermindert greepvermoeidheid

Je greep kan maar zoveel gewicht aan. Soms kan het je tegenhouden om verder te gaan met zwaarder tillen, maar dan komen gewichthefbanden van pas! Riemen verminderen greepvermoeidheid, zodat je voluit kunt gaan met zware gewichten.

Met behulp van banden kun je voorkomen dat je greep het begeeft voordat je de spiergroepen gaat trainen. Zo blijf je vooruitgang boeken in kracht en spieropbouw.

Vermindert het risico op blessures

Zoals we al eerder zeiden, houden banden de grip sterk en stevig zodat zware gewichten niet uit je hand glijden. Ze helpen je zwaarder te tillen zonder je vorm aan te tasten, zodat je pols vastzit en niet meegeeft aan het gewicht.

Zorg er wel voor dat je gewichthefbanden op de juiste manier gebruikt! Zorg ervoor dat je weet hoe je het type straps dat je besluit te kopen op de juiste manier aantrekt.

Veelgestelde vragen

We hebben de belangrijkste informatie over banden behandeld, hieronder staan enkele van de meest gestelde vragen:

Wanneer tilbanden gebruiken

Gebruik enkel banden voor zware trekbewegingen, nooit voor duwbewegingen. We benadrukken zwaar omdat je niet altijd op polsbandjes moet vertrouwen. Je wilt toch een goede grijpkracht behouden, dus gebruik ze niet voor warming-ups of voor lichtere sets.

Hier zijn een paar veel voorkomende oefeningen waarvoor lifting straps worden gebruikt:

 • Deadlifting – Roemeense deadlifts, sumo deadlifts, alle andere deadlifting variaties
 • Rack pulls
 • Dumbbell of barbell rows
 • Pull ups
 • Shrugs
 • Lat pulldowns
 • HOE TILBANDEN TE DRAGEN

Er zijn drie soorten lifting straps, maar wij gaan ons richten op het gebruik van het meest voorkomende type: lusbanden.

 • Stap 1: Steek je hand door de ontstane ruimte zodat de band op de rug van je hand rust, net onder je polsen. Trek het bandje rond de pols aan zodat het goed vastzit.
 • Stap 2: Plaats de rest van het bandje over en buiten je duim aan één kant, en buiten je hand en langs je handpalm.
 • Stap 3: Wikkel nu de riem om de halter of stang door onder en rond de stang te gaan. Trek het strak aan zodat de stang in je hand vastzit.
 • Stap 4: Zodra de banden op hun plaats zitten, draai je de stang of halter om de banden vast te maken aan het gewicht en je greep vast te zetten.

Koop draadloos sport oordopjes voor het gemak!