My Life Online
Image default
Bedrijven

Poly of mono zonnepanelen, wat is het verschil?

De poly en mono zonnepanelen zijn de zonnepanelen die qua techniek het meest voorkomen, ze zijn allebei gemaakt van kleine kristallen. De zonnecellen van deze zonnepanelen zijn beide gemaakt van silicium. Wanneer je zonnecellen kopen kun je kiezen tussen verschillende soorten: monokristallijnen zonnecellen en polykristallijnen zonnepanelen, om welke cellen het gaat ligt aan het productieproces.

Wanneer de polykristallijn zonnecellen worden gemaakt worden de cellen aan het silicium gesmolten met een temperatuur van 1500 graden. Wanneer dit gaat afkoelen ontstaan er kristallen, de kristallen liggen kriskras door elkaar. Hier worden later plakken van gemaakt waar de zonnepanelen van gemaakt worden. Bij monokristallijn zonnecellen worden ze ook vast gesmolten aan het silicium, alleen speelt dit proces zich af op een gecontroleerde plaat waardoor de kristallen recht komen te liggen. Hierdoor zit het er een stuk meer geordend uit.

Qua kleur zijn mono-cellen een stuk mooier, deze hebben een bijna zwarte kleur. Bij de poly-cellen is de kans groter dat de kristallen zichtbaar zijn, deze hebben een blauwe kleur. Dit is een reden dat mensen vaker kiezen voor de monokristallijne zonnepanelen. De mono panelen pakken het directe licht sneller op, de poly panelen pakken juist het indirecte licht sneller op. Met het klimaat in Nederland maakt dit verschil eigenlijk niet uit.

Als we kijken naar de prijs van de zonnepanelen zijn poly zonnepanelen meestal ongeveer 10% goedkoper, dit komt vooral door de kleur van de zonnepanelen. Veel mensen kiezen ondanks de hogere prijs eerder voor de mono zonnepanelen, ook dit heeft weer te maken met de kleur en de uitstraling van de zonnepanelen. Tegenwoordig word er gewerkt aan een nieuwe techniek, de dunne zonnepanelen. Deze panelen zijn zwart en liggen het meest in de buurt van de monokristallijnen zonnepanelen. Wil je zelf ook zonnepanelen aanschaffen en op een goede manier energie gebruiken in je huis neem dan een kijkje op www.wijsmanduurzaam.nl

Voor meer info : http://www.wijsmanduurzaam.nl