My Life Online
Image default
Bedrijven

Waarom een schoorsteenkap kopen?

De kleine zwarte of metalen kapjes boven op een schoorsteen hebben meerdere functies. Ze zorgen voor een betere afvoer van de gassen die vrijkomen in je open haard. Maar een schoorsteenkap kan ook de levensduur van de schoorsteen verlengen, schade voorkomen en verstopping tegengaan. Al met al meer dan voldoende redenen om zo’n kapje te kopen – voor de prijs hoef je het niet te laten.

 

Wat doet een schoorsteenkap?

Een kap verbetert de trek van je haardvuur. Dat brandt dus beter en laat minder rook in huis achter. Ook voorkomt een schoorsteenkap het inwaaien van windvlagen, de zogenaamde valwinden. Omdat een kap voorkomt dat er neerslag in het rookkanaal belandt, beschermt het je schoorsteen tegen winterse bevriezing. Een bevroren schoorsteen kan scheuren en zelfs afbrokkelen. Ten slotte voorkomt een kap dat er takken of vogels in het rookkanaal belanden, met een levensgevaarlijke verstopping als mogelijke uitkomst.

 

Een schoorsteenkap voor elke soort schoorsteen

Er zijn meerdere uitvoeren van deze kappen beschikbaar. Daardoor is er altijd een model dat uitstekend op jouw schoorsteen past. Vaste kappen hebben geen bewegende delen, en kunnen een kegelvorm of piramidevorm hebben. Zij beschermen de schoorsteen het beste tegen het inslaan van water, sneeuw en andere neerslag.

Draaiende of roterende kappen zorgen voor een veel betere afvoer van de verbrandingsgassen van de haard. Door de warme lucht draaien ze rond als de haard brandt, en werken zo rook en gassen het kanaal uit. Ook zijn er leuke decoratieve kappen in de handen. Een aantal daarvan heeft een zogenaamde “gek”, een soort kam die meedraait met de windrichting, en zo altijd zorgt voor een goed trekkend vuur.