My Life Online
Image default
Financieel

Is lenen een verstandige keuze?

Heel vaak heb je de mogelijkheid om producten nu te kopen en later te betalen. Eigenlijk is dat het lenenvan geld van een derde partij. Want iemand betaalt op dat moment de rekening voor je en ondanks dat je de partij niet kent, betaal je het niet aan de winkel terug maar aan die tussenpersoon. Het voordeel dat je hebt is dat je direct kunt genieten van je aankoop terwijl je misschien op dat moment het geld er niet of niet helemaal voor hebt. Houd er rekening mee dat achteraf betalen altijd geld kost, want je betaalt sowieso rente. Toch kan het een hele verstandige keuze zijn.

Wat zijn de kosten van geld lenen?

Afhankelijk van het type lening dat je afsluit komen er kosten bij kijken. Een hypotheek is bijvoorbeeld een grote lening waarbij je afsluitkosten hebt, zoals van de adviseur en de notaris, maar ook rente betaald. Bij persoonlijke leningen is dat anders, daar heb je meestal alleen de rente als kosten. Per geldverstrekker/tussenpersoon is er een verschil in hoogte wat wordt gerekend over het bedrag dat je later betaald, oftewel wat je leent. Een lening kost daarom altijd geld en de hoogte van de kosten is dus afhankelijk van de aanbieder.

Eigenlijk is de koop of afbetaling voor producten die je in de winkel koopt vaak de duurste lening. Wettelijk is er een maximum rente ingesteld van 10% en de meeste aanbieders van dit type lening hanteren dan ook dat bedrag. Zo betaal je dus voor een wasmachine die normaal 700 euro kost uiteindelijk 770 euro. Dit kan je meenemen in je overweging als je hem écht nodig hebt omdat de oude kapot is gegaan en je spaarpot ontoereikend. Maar het is zonde als je koopt op afbetaling terwijl je het geld eigenlijk niet hoeft te lenen.

Kijk naar andere vormen van lenen

Koop op afbetaling is een van de duurdere vormen, maar er zijn meer mogelijkheden om te lenen. Denk bijvoorbeeld aan creditcard, aan roodstand op je betaalrekening en een doorlopend krediet. Een van de voordelen van een creditcard is dat je eigenlijk 30 dagen kunt een lening hebben zonder dat er extra kosten bij komen kijken. De rente wordt pas doorgevoerd na het gestelde termijn, dus je kunt eens per maand met de betaling van je salaris het weer recht trekken.

Ook roodstand op je rekening kun je instellen en is eigenlijk een lening waarover je een bepaalde rente betaald. Meestal is dat ook 10%, maar je kunt dit vaak wel eenvoudiger aflossen dan als je voor achteraf betalen hebt gekozen.

Voor veel mensen is het doorlopend krediet nog een bekende term, maar inmiddels is dit product niet meer op de markt. Het lenen met een onbeperkt bedrag voor een onbepaalde tijd gaf mensen te veel ruimte waardoor er ook veel schulden zijn ontstaan. Daarom is deze vorm van lenen afgeschaft. Het is dus niet onverstandig om een lening af te sluiten, zolang je maar duidelijk hebt waarvoor je het doet en hoe je het terug gaat betalen.