My Life Online
Image default
Mode en Kleding

Antieke sieraden

Antieke sieraden

Antieke sieraden zijn al jaren zeer populaire sieraden die graag gedragen worden. Maar wat zijn antieke sieraden en wat is het verschil met vintage. En niet geheel onbelangrijk, hoe herken je antieke sieraden? In deze blog lees je alles over antieke sieraden.

Wanneer is een sieraad antiek? 

Een sieraad is antiek wanneer het meer dan 100 jaar is. Antieke sieraden zijn met de hand en met veel aandacht gemaakt. Dit geldt niet alleen voor sieraden maar ook kunst, glaswerk, meubelen, lampen en klokken. 

Hoe herken je antieke sieraden?

Antieke sieraden zijn te herkennen. Er wordt tegenwoordig wel veel rommel op de markt gebracht onder de noemer antiek dus er is veel namaak. Antiek herkennen moet je jezelf echt aanleren. Dit doe je door erover te lezen in boeken en tijdschriften, maar ook van het bezoeken van veilinghuizen kan je iets leren. 

Wanneer mag je iets antiek noemen?

Wat betreft antieke sieraden gaat het om een periode van ongeveer 100 jaar. Echter, het verschilt DIT per voorwerp. Bij een antieke auto gaat het bijvoorbeeld om een tijdspanne van 40 jaar. Antieke is daarom een rekbaar begrip. Als we het hebben over de Art-Deco periode hebben, een hele belangrijke periode voor sieraden, noemen we de sieraden ook antiek. Alleen deze sieraden zijn geen 100 jaar oud. De Art-Deco periode was rond 1930. 

Antiek vs. vintage.

Vintage en antiek wordt vaak onder dezelfde noemer genoemd. Er is echter een verschil. Zo is antieke circa 100 jaar oud en bij vintage spreken we over een periode van 1930 tot 1990. Vintage is dus jonger dan antiek!

Antieke sieraden als klederdracht. 

Antieke sieraden zijn prachtig om te dragen. Ze zijn uniek en geven net dat extra’s wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld een prachtige ring uit de Art-Deco periode met diamanten. Of wat dacht je van een prachtige ketting met bloedkoraal kralen

Bij het kopen van antieke sieraden moet je rekening houden met verschillende zaken. De prijs van een stuk antiek, wordt niet alleen bepaald door de intrinsieke waarde van het goud maar ook de artistieke waarde. Hoe zeldzaam is dit stuk of zijn er juiste vele? Is het onderwerp gaaf, of heeft het een restauratie nodig? Dit zijn allemaal zaken die de prijs bepalen en waar je rekening mee moet houden. 

 

https://www.antiekesieraden.nl/pg-28462-7-87919/pagina/welkom_bij_antieke_sieraden.html