My Life Online
Image default
Onderwijs

Voortgezet- en basisonderwijs, maar dan heel democratisch

Steeds vakers kiezen ouders van jonge kinderen voor democratisch onderwijs. De achterliggende gedachte is dat zij van mening zijn dat kinderen al in een vroege fase van hun leven verantwoordelijk moeten leren te nemen. Dat helpt ze sterken voor de verhardende maatschappij. Sinds 2016 biedt Vivere, Your School of Life in Rotterdam deze vorm van onderwijs. De schoolt biedt democratisch onderwijs voor de lagen voortgezet onderwijs, basisonderwijs en BSO.

Zelf beslissingen nemen

Hoe zou het zijn als je als kind zelf mag bepalen wat de lestijden zijn. Of dat een bepaalde leerkracht aan mag blijven om les te geven? Maar ook vraagstukken als: ‘Hoe houden we de school schoon?” en wat kiezen we als lunch? Dit zijn best ingrijpende beslissingen die een kind kan nemen. Maar ze doen het als collectief en ervaren zelf de consequenties. Heel leerzaam volgens de aanhangers van democratisch onderwijs.

Op het democratisch voortgezet onderwijs hebben studenten inspraak. Vragen zijn dus dit niet alleen voor volwassenen, ook de studenten beslissen mee. “We hanteren een paar vaste afspraken, de rest bespreken we samen.” Zowel ouders als de kinderen.

Leren volgens de CONSENT-methode

Binnen Vivere wordt de CONSENT-methode gebruikt om op een gelijkwaardige manier gedragen besluiten te nemen, maar tegelijkertijd biedt deze methode ook de mogelijkheid om een aantal waardevolle vaardigheden te ontwikkelen.

Op vroege leeftijd verantwoordelijkheid nemen

De jonge studenten op het democratisch voorgezet onderwijs beslissen mee over de gang van zaken op school. Dit klinkt misschien vreemd, omdat deze kinderen op vroege leeftijd al verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun eigen toekomst. Zoals we gewend zijn, is het niet gebruikelijk dat er nu al verantwoordelijkheid van ze wordt gevraagd. Maar dat is juist de bedoeling. Is essentie is het de bedoeling dat deze kinderen in een vroege fase van hun leven gewend raken beslissingen te nemen. Daarvan te profiteren, maar ook de consequenties dragen als de beslissing niet goed uitpakt.

Hoe je leert bepaal je zelf

Kinderen bepalen zelf hun leerroute vanuit hun eigen motivatie. Willen ze veters strikken, gaan we daarmee aan de slag. Houd geschiedenis ze bezig, dan ligt daar de focus op. Idee daarachter is dat bij interesse vanuit het kind, het leren makkelijker en sneller gaat.”. Ook wanneer sommige kinderen sneller leren dan andere, dan wordt hier rekening mee gehouden. Willen ze bijvoorbeeld een vreemde taal leren, dan is hiervoor ruimte.

Klantervaringen

Wil je weten hoe ouders en kinderen deze vorm van onderwijs ervaren? Op de website van Vivere staan tal van klantervaringen. Je leest er hoe de jongen studentjes hun dag indelen en hoe ze invloed hebben op de leerstof. Heel democratisch dus. 

Interesse in democratisch voortgezet onderwijs?

Democratisch voortgezet onderwijs bij Vivere, Your School of Life is er voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Wil je als ouder jouw kind(eren) democratisch voortgezet onderwijs laten volgen in de omgeving Rotterdam, dan kun je eerst een kennismaking inplannen. Hiervoor zijn er informatieavonden en word je volledig geïnformeerd. kijk voor meer informatie op Vivere, Your School of Life

 

Voor meer info : https://www.vivere-ysol.nl/