My Life Online
Image default
Zorg

Wat is EMDR therapie?

Gelukkig is er vandaag de dag veel minder oorlog dan op elk ander gegeven punt in de geschiedenis van de aarde. Dat neemt echter niet weg dat er nog steeds oorlogen zijn en dat er dus ook nog steeds mensen zijn die vechten en dan er mensen zijn die slachtoffer zijn van oorlogen. Daarnaast zijn er ook nu nog, helaas, gevallen van mishandeling, zowel fysiek en mentaal. Dit heeft als gevolg dat er een niet te verwaarlozen grote groep mensen is die getraumatiseerd is waarvan de kwaliteit van leven is verlaagd omdat de trauma’s die zij hebben meegemaakt te veel invloed hebben op hun dagelijkse leven. Gelukkig zijn er manieren om om te gaan met dit soort trauma’s en soortgelijke aandoeningen. Een van de therapieën die kan helpen is emdr therapie amsterdam. Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een techniek die is ontwikkeld om mensen die trauma’s hebben gemaakt, last hebben van PTSS of angstig zijn te helpen.

 

Deze psychotherapie amsterdam is aan het einde van de vorige ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Het doel van de therapie is de emoties en gedachten die worden opgewekt bij het herinneren van de traumatische gebeurtenis vervangen met positieve emoties en gedachten. Dit wordt gedaan in verschillende stappen.

 

Eerst heeft de patiënt een gesprek met de therapeut over de trauma die de patiënt heeft meegemaakt. Aan de hand van het gesprek van de therapeut al een paar herinneringen selecteren die volgens de therapeut behandeld moeten worden. Daarna leert de therapeut enkele manieren aan de patiënt om om te gaan met de gedachten en emoties die opkomen bij het herinneren van de trauma. Aan het einde van deze sessie heeft de therapeut al vastgesteld welke herinneringen er behandeld moeten worden. Dan kan het hoofddeel van de behandeling beginnen. De patiënt moet denken aan de trauma en vertelt de therapeut welke gedachten en emoties er opkomen. Dan moet de patiënt positieve emoties en gedachten noemen die de patiënt liever wil voelen bij de herinnering. De therapeut zorgt er dan voor dat de patiënt wordt afgeleid door bilaterale oogbewegingen. Dit wordt gedaan met meerdere herinneringen en wordt herhaald gedurende meerdere sessies. Het doel is dat de patiënt de positieve gedachten gaat associëren met de trauma in plaats van de negatieve gedachten.

 

Voor meer info : https://piekerpoli.nl/