My Life Online
Image default
Banen en opleidingen

Tips bij het maken van een studiekeuze

Je studiekeuze is misschien wel 1 van de moeilijkste keuzes die je ooit moet maken in je leven. Kiezen wat je gaat studeren kan namelijk een hele grote invloed hebben op waar je later gaat werken en wat voor carrière je kan krijgen. Het is daarom van groot belang dat je goed nadenkt over welke studie je gaat kiezen. Er is namelijk ook heel erg veel aanbod van verschillende studies, opleidingen en scholen. Een goede en weloverwogen keuze heb je dus niet zomaar gemaakt. Begin daarom zeker ruim op tijd met nadenken over je studiekeuze. Een weekendje of een weekje is namelijk lang niet genoeg tijd om alles goed te overdenken. Begin daarom dus zeker een aantal maanden van tevoren met nadenken over wat je leuk vindt, wat je kan, en waar je eventueel zou willen werken. Dan heb je de meeste garantie dat je wat je uiteindelijk kiest om te studeren ook erg leuk gaat vinden. 

 

Laat je niet leiden door vooroordelen 

Als je gaat beginnen met het zoeken van de geschikte studie voor jou is het belangrijk om al je vooroordelen achterwege te laten. Dit geldt voor zowel de vooroordelen over jezelf als de vooroordelen over studies en scholen. Denk jij bijvoorbeeld dat je toch alleen maar slecht bent in talen en laat je daarom alle taal- en cultuurstudies meteen al achterwege? Dat is zonde! Voor hetzelfde geld zit daar toch een studie tussen die perfect bij jou kan passen, ook al is een taal niet je sterkste kant. Laat ook je vooroordelen over scholen achterwege. Vaak pakt een school toch weer heel anders uit dan dat jij denkt en dan dat die scholen in verhalen van bijvoorbeeld vrienden overkomen. Wie weet is een school die jou in eerste instantie helemaal niet leuk lijkt, na een bezoek op de open dag wel de perfecte school voor jou. 

 

Win studiekeuzeadvies in  

Kom je er in je eentje toch niet uit? Dat is helemaal niet gek! Er zijn namelijk ook heel veel verschillende plekken beschikbaar die jou advies kunnen geven over een studie die bij jou past. Kijk bijvoorbeeld eens bij je huidige opleiding. Vaak zitten er aan scholen ook mensen verbonden die jou studie advies kunnen geven. Volg je op dit moment geen opleiding? Zoek dan op internet naar een zelfstandige studiekeuzeadviseur of naar een studiekeuze adviesbureau. Deze mensen zijn ook perfect geschikt om jou advies te geven over studies die bij je passen. Maak ook zeker veel gebruik van de open dagen. Daar kun je alle studies bezoeken die jou leuk lijken en zo kun je super veel leren over de voor- en nadelen van alle opleidingen van jouw interesse. Met deze tips kun je vast een zeker een overwogen studiekeuze maken!  

https://septemberadvies.nl/