My Life Online
Image default
Beauty en verzorging

Wat is Windburn en hoe krijg je het?

Windverbranding is de term die wordt gebruikt om zonnebrand aan te duiden die in de winter optreedt. Zoals de meesten weten, heeft de huid geen UV-stralen van de zon nodig om te verbranden. Een brandwond ontstaat wanneer warmte (energie) wordt overgedragen op de huid en deze beschadigt. Dit betekent dat elke warmtebron een brandwond kan veroorzaken, zelfs als er geen zonneschijn is. In het geval van windverbranding, of wat men koude verbranding zou kunnen noemen, is de boosdoener eigenlijk de wind.

Windverbranding is de technische naam die gegeven wordt aan rode wangen door winterwind die typisch veroorzaakt wordt door constante blootstelling aan de wind gedurende een bepaalde periode. Als je bijvoorbeeld je gezicht recht in de wind draait en langere tijd in bittere kou loopt, loop je het risico op windverbranding. Het komt het meest voor bij skiërs of andere winteravonturiers die tijdens hun tocht regelmatig aan de wind worden blootgesteld, met grote variatie in hevigheid. Hoe het gebeurt, is nog steeds onderwerp van discussie, maar niet zo wijdverbreid.

Windverbranding is een van die tijdelijke aandoeningen die gemakkelijk kunnen worden voorkomen. De beste manier om windverbranding te voorkomen is om vocht in te sluiten voor, tijdens en na de koude weermaanden. Er zijn genoeg beschermende lotions en crèmes die je kunnen helpen tegen winterweer, maar als je weet dat je tijd door gaat brengen in de elementen, probeer dan ’s nachts een vochtinbrengende crème voor je gezicht te gebruiken met een wind-blokkerende spray of zonnescherm. Het hoeft niet duur te zijn – zelfs eenvoudige korean skincare, kokosolie of vaseline kan de truc doen.

Het unieke en vaak verkeerd begrepen fenomeen van windverbranding of sneeuwverbranding is het resultaat van UV-stralen. Wanneer UV-stralen door sneeuw of glas gaan, worden ze verstrooid. Hetzelfde gebeurt tot op zekere hoogte wanneer je zonnebrandcrème op hebt. In wezen betekent dit dat zowel sneeuw/ijs als zonnebrandcrème een deel van de UVA/UVB-stralen die zonnebrand veroorzaken wegnemen, maar ze ook enigszins verstrooien. Het netto effect? Ze zijn niet zo efficiënt in het voorkomen dat deze stralen je huid bereiken.

Brandwond en zonnebrand zijn hetzelfde: een rode, pijnlijke, beschadigde huid. Zelfs in de winter kun je verbranden. Windverbranding is zonnebrand die je oploopt door weerkaatsing van ijs en sneeuw. Die weerkaatsing betekent niet dat er geen UV-straling is. Het betekent alleen dat het door iets anders wordt weerkaatst voordat het je huid raakt.