My Life Online
Image default
Dienstverlening

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het inschakelen van een makelaar?

Als je een makelaar een verkoopopdracht geeft krijg je te maken met verschillende soorten kosten. Denk aan courtage kosten, opstartkosten, bijkomende kosten, btw en intrekkingskosten. Wat is het gemiddelde dat makelaars hiervoor vragen?

Courtagekosten

Courtage is als het ware het loon van een makelaar Dit is meestal een percentage van de verkoopprijs, gemiddeld ligt dit rond de 1,5%. Hogere en lagere percentages kunnen ook voorkomen. De courtage ben je meestal pas verschuldigd als de woning is verkocht. Let hier dus goed op wanneer je het contract ondertekent. Let er in de overeenkomst met de makelaar ook op dat de werkzaamheden die onder de courtage vallen duidelijk staan vermeld. De ene makelaar is de andere niet, en soms wordt er ook gewerkt met een bonus courtage. Dit is gemiddeld 10% van het bedrag dat de makelaar boven de vraagprijs binnenhaalt. Bespreek dit goed met de makelaar.

Opstartkosten

De naam zegt het al, de meeste makelaars berekenen kosten voor de opstart van de verkoop. Dit ligt gemiddeld rond de 500 euro. Bekijk ook duidelijk wat de afspraken hierover zijn met de makelaar. Meestal gaat dit over het maken van de foto’s, een te koop bord plaatsen, een verkoopbrochure maken en de woning online en op Funda plaatsen. Betaal de opstartkosten pas als al deze zaken door de makelaar zijn uitgevoerd.

Bijkomende kosten 

Bijkomende kosten verschillen per makelaar. De meest voorkomende kosten zijn: marketingkosten, fotograaf kosten, inmeetkosten, verkoopstyling. Bespreek duidelijk met de makelaar of je dit wel of niet wilt.

 

Btw

Normaliter zijn de makelaarskosten die jij betaalt inclusief btw, alleen sommige makelaars presenteren hun prijzen exclusief btw. Het kan dus zo zijn dat je dan 21% btw bovenop die prijs moet optellen. Denk hier dus aan wanneer je een makelaar kiest.

 

Intrekkingskosten

Van tevoren spreek je met de makelaar af wat de kosten zijn als jij de verkoopopdracht 

 

De hoogste kosten zijn dus de courtagekosten. Die hangen af van de waarde van je huis. Voor een huis rond de 200.000 euro kan je gemiddeld 3.000 euro aan totale kosten verwachten, voor een verkoopprijs rond de 400.000 euro verwacht je rond de 5.000 euro aan totale makelaarskosten.