My Life Online
Image default
Gezondheid

Een euthanasieverklaring, voor wie is dit beschikbaar?

Voordat het mogelijk is om euthanasie te plegen, is een euthanasieverklaring als eerste verplicht om op te stellen. Dit is een verklaring die belangrijk is om af te leggen voordat het mogelijk is om euthanasie te plegen. Het is niet altijd duidelijk voor wie dit precies verplicht is om af te gaan leggen. Als je bepaalde wensen hebt voordat je euthanasie gaat plegen, is het handig om dit uit te spreken door middel van een euthanasieverklaring. Op die manier weet je namelijk zeker dat hier rekening mee gehouden wordt.

Wat is een euthanasieverklaring?

Een euthanasieverklaring is een speciaal document waar je in zet wat je precies wilt. Deze verklaring lijkt voor veel mensen een beetje op een wilsverklaring. Hier zit echter wel een verschil tussen. Zo is een wilsverklaring een verklaring die je op kunt stellen om aan te geven wat je wilt als je overleden bent. Een euthanasieverklaring is een verklaring die je moet maken om aan te geven wat je nu wilt. Het verschil is dat een euthanasieverklaring al geldt voordat je overlijdt. Als je euthanasie wil plegen, is het belangrijk om deze verklaring van tevoren in te vullen.

Hoe maak je een euthanasieverklaring?

Het maken van een euthanasieverklaring kan nog best een klus zijn. Dit komt omdat hier het een en ander in moet komen te staan. Het is soms lastig om te weten wat je hier het beste in kunt zetten. In deze verklaring moet je aangeven dat je als er iets gebeurt dat je leven niet zomaar verlengd wordt. Verder is het belangrijk om in de verklaring te zetten dat als dit niet voldoende is om te overlijden, dat een arts je moet helpen om euthanasie te plegen. Ook is het belangrijk om in de verklaring te zetten dat als de arts niet aan deze eis wilt voldoen, dat een naaste voor je naar een andere arts stapt die dit wel wilt doen.

Een testament opstellen

Naast dat het belangrijk is om een euthanasieverklaring op te stellen, is het ook belangrijk om een testament op te stellen. In het testament is het mogelijk om aan te geven wat je precies wilt als je overleden bent. In het testament kun je zetten wat er gebeurt met je eigendommen en wie wat erft. Hierdoor kun je zelf bepalen wat waar naartoe gaat.

Een levenstestament regelen

In sommige gevallen met euthanasie kan het ook nodig zijn om voor een levenstestament te gaan. Dit is een speciale vorm van een testament. Hierin is het namelijk al mogelijk om het testament in werking te zetten als je nog leeft. Wel is het belangrijk om dit testament samen met een notaris op te gaan stellen. Door dit met een notaris te doen, weet je namelijk zeker dat dit op de juiste manier gedaan wordt. Een notaris kan je goed begeleiden met het opstellen van een levenstestament. Eigenlijk is dit ook een onderdeel van een euthanasieverklaring. Hierdoor kun je hier ook inzetten wat je graag wilt dat er gaat gebeuren als je alle zaken zelf niet meer kunt regelen.