My Life Online
Image default
Woning en Tuin

Grote lampenkappen.

Zijn ze uit grootmoeders tijd en hebben ze daarom afgedaan? Of heeft de grote lampenkap nog een toekomst? De lampenkap is natuurlijk niet zomaar ontstaan. De wat oudere lampen, ook de elektrische, gaven een helder, bijna wit licht af. Een kaal peertje in de gang deed daarom pijn aan de ogen.

Het was slecht voor de ogen als je te lang in dat licht bleef staan. Daarom zette men over de kale peertjes in huiskamers en in de keuken een lampenkap. Die beschermde de ogen terwijl het licht toch op de tafel of over een stoel viel.

Lampenkappen werden niet alleen thuis ingezet, ook fabrieken maakten gebruik van beschermende kappen. Gemaakt van blik, staal, koper en andere, duurzame materialen, zijn die vaak nog goed behouden gebleven.

Deze gerestaureerde lampen zijn over het algemeen wat duurder. De nagebouwde kopieën zijn natuurlijk net zo mooi en al kant en klaar aangepast aan het lichtnet.

Een lampenkap van stof heeft een eenvoudige constructie. Hoewel grote lampenkappen natuurlijk wat ouderwets aan kunnen doen zijn het wel sfeermakers. Bovendien is een lamp met een grote lampenkap een prachtige gelegenheid eens met kleuren te spelen. Het ontwerp van de woninginrichting wordt fleuriger en mooier met een beetje meer kleur.

Een stoffen lampenkap zelf maken is dus niet al te moeilijk. Er zijn ook bouwpakketten in de handel die je kunnen helpen. Daarmee is het meestal vrij eenvoudig de lamp te maken die je van te voren hebt uitgezocht.

Ook de grote metalen lampenkappen zijn weer in het modebeeld opgedoken. Ze werden gebruikt in de industrie, voordat de TL-lampen in zwang kwamen. Industriële lampenkappen zijn zeker groot als ze gemaakt werden om boven de werkplek bij een machine te hangen.

De werknemers hadden dan veel licht op hun handen nodig, maar hoefden natuurlijk niet zo veel anders te zien. Maar in de loop van de tijd zijn er wel verschillende types industriële lampen ontstaan.

De moderne versies van deze grote metalen lampenkappen zijn nog steeds effectieve lichtbronnen. Bijvoorbeeld boven het werkblad in de keuken of het keukeneiland kunnen ze gebruikt worden.

Zoals de industriële hanglampen.

Dat zijn de klassieke lampen met grote, metalen lampenkappen. Er zijn bedrijven die ze gaan zoeken in oude fabrieken. Daarna worden ze gerestaureerd en aangepast aan het elektriciteitsnet van vandaag.

Draadkooilampen.

Vergeet ook de lampen in een kooi van staaldraad niet. Die werden bij en in fabrieken gebruikt om bijvoorbeeld deuren, gangen en hallen te verlichten. De glazen schalen en draadkooien waren aangebracht ter bescherming van de gevoelige peervormige lampen.

Ben je op zoek naar tuinverlichting die anders is, opvallend en toch redelijk makkelijk in gebruik, draadkooilampen zijn dan ideaal.

Het zijn sfeermakers.

Welke industriële lampen je ook kiest, nagemaakt, gerestaureerd of kant en klaar gekocht, industriële lampen zijn sfeermakers. Vooral de hanglampen met de grote lampenkappen doen het goed, ook in een modern interieur.

Voor meer info : http://www.lampenkappen-expert.nl/