My Life Online
Image default
Woningen

Zaken die je moet regelen bij het overlijden van een naaste

Het verlies van een dierbare is een zeer pijnlijke en moeilijke ervaring die je een overweldigend gevoel kan geven. Je kan je onzeker voelen over wat je nu moet doen. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen na het overlijden van een dierbare die je kunnen helpen met het verdriet om te gaan:

Maak afspraken

Afhankelijk van de omstandigheden van het overlijden van je dierbare, moet je misschien de begrafenis of crematie regelen. Dit kan een ontmoedigende taak zijn, maar er zijn middelen beschikbaar om je hierbij te helpen. Je begrafenisondernemer kan je door het proces loodsen en je helpen beslissingen te nemen over zaken als het soort dienst dat je wilt en wat er met het stoffelijk overschot van jouw dierbare moet gebeuren. Daarnaast is het belangrijk te denken aan bijvoorbeeld het appartement van de overledene. Dit kan ook door anderen worden geregeld: je kan het huis laten leeghalen door een verhuizer. 

Zorg voor jezelf

Verdriet kan een fysieke en emotionele tol eisen van je lichaam, dus het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je voldoende rust neemt, goed eet en regelmatig beweegt. Het is ook belangrijk om jezelf toe te staan je emoties te voelen en jezelf toestemming te geven om te rouwen. Zoek daarnaast steun. Rouwen is een proces dat gemakkelijker te doorlopen is met de hulp van anderen. Zoek steun bij vrienden en familie, of overweeg lid te worden van een steungroep voor mensen die rouwen. Praten helpt. 

Zorg voor praktische zaken

Er kunnen een aantal praktische zaken zijn die geregeld moeten worden na het overlijden van een dierbare, zoals het opzeggen van creditcards, het overdragen van het eigendom door bijvoorbeeld een testament en abonnementen of contracten opzeggen. Het kan nuttig zijn om een lijst van deze taken te maken en ze één voor één aan te pakken. Dit kan ervoor zorgen dat het minder overweldigend is. Toch is rouwen uiteindelijk een zeer persoonlijke ervaring en er is geen goede of verkeerde manier om met het verlies van een dierbare om te gaan. Dit zijn slechts een paar suggesties om je te helpen in deze moeilijke tijd. Het is belangrijk om mild voor jezelf te zijn en jezelf de tijd te gunnen die je nodig hebt om te rouwen en te genezen.