My Life Online
Image default
Woningen

Riet, vlijmscherp én veelzijdig

Als je het typische Nederlandse landschap gaat uitbeelden zal dat waarschijnlijk bestaan uit een weiland met koeien, met op de voorgrond een windmolen en op de achtergrond een molen die vlak bij een dijk vol met riet staat. Misschien staat er in de buurt van de molen ook nog een mand met graan en zie je heel in de verte bij de dijk een visser staan die net een fuik uit het water haalt.

Dit typisch Nederlandse beeld geeft goed weer hoe belangrijk riet wel niet was (en misschien ook wel is) voor de Nederland, riet komt immers meerdere malen voor op de hierboven geschetste afbeelding: het riet staat niet alleen op de dijk, maar ook het dak van de boerderij en de molen zijn gemaakt van riet, net als de fuik van de visser en de manden van de vrouw bij de molen!

Veel mensen zullen riet alleen maar kennen als die irritante, lange planten die langs het water groeien en ons zicht blokkeren of onze handen open halen als we er doorheen proberen te lopen. Dit is eigenlijk best raar, want riet wordt nog steeds voor veel verschillende dingen gebruikt. Zo wordt het gebruikt in schuttingen en voor manden, maar ook voor een aantal muziekinstrumenten zoals de hobo, de klarinet, de fagot en de saxofoon. Maar het meest prominent zijn tot op de dag van vandaag tot wel de rieten daken en de ambachtelijke rietdekker is ook zeker alles behalve uitgestorven. Een mooi rieten dak past perfect in het Nederlandse landschap en gaat ook lang mee, mits het door een professionele rietdekker als rietwerk.nl is gelegd.

Als je erbij stilstaat is het eigenlijk verwonderlijk dat mensen zo weinig weten over riet en hoe het gebruikt wordt, want behalve dat het vlijmscherp is, is het ook enorm veelzijdig.

Voor meer info : http://rietwerk.nl/